Een vitale leefstijl

Een vitale leefstijl zorgt ervoor dat we onze cellen geven wat het nodig heeft, zodat we ons lichaam zo gezond mogelijk houden. In deze blog zetten we een aantal tips voor je op een rijtje. 

 

Drink voldoende water
Water is een bron van levenskracht en het beste vocht wat we ons lichaam kunnen geven. Zorg dat je iedere dag tussen de 1,5-2 liter water drinkt. Ook is (kruiden) thee of warm water een goede optie. Vervang frisdrank, vruchtensappen, koffie en alcohol dan ook zoveel mogelijk voor water. Frisdrank en vruchtenstappen bevatten veel suikers en/of chemische stoffen. Koffie stimuleert het hormoon adrenaline, waar je een gestrest gevoel van krijgt. Het creëert onrust in je lijf, waardoor je voor even een energiepiek krijgt. Ook zorgt het er voor dat vocht juist sneller je lichaam verlaat.

De juiste voeding
Groenten en fruit staan aan de basis van een gezond voedingspatroon. Eet ook veel verschillende kleuren groenten en fruit, het liefst biologisch. Biologische voeding bevat veel meer licht en geeft ons dus meer levensenergie. Met aanvullend peulvruchten (bv kikkererwten, linzen, snijbonen), (zoete) aardappelen, granen (bv volkorenbrood, havermout, zilvervliesrijst), vis, noten, pitten, zaden, kruiden en evt. een kleine hoeveelheid (biologisch) vlees. 

Genoeg licht 
Probeer iedere dag een half uur tot een uur buiten te zijn (wandelen, fietsen, tuinieren etc.), zodat je voldoende daglicht ziet.

Beperk stress 
Een leven zonder stress bestaat niet. Spanning is heel normaal en ons lichaam kan daar in beperkte mate ook goed tegen. Stress zorgt ervoor dat we alert kunnen handelen in noodsituaties en dat we prestaties kunnen leveren als het nodig is. Ook stresshormonen zoals cortisol en adrenaline hebben we hard nodig. Alleen als de spanning te lang blijft aanhouden, verkeert het lichaam continu in een overlevingsmodus. Dit kost het lichaam veel energie. Stress is dus pas een probleem als het chronisch wordt. Het lichaam komt dan niet meer tot rust. Aanhoudende stress kan uiteindelijk resulteren in een burn-out, hart- en vaatziekten en/of ontstekingen in het lichaam. Zorg daarom voor voldoende ontspanning.

Beweging 
Beweeg iedere dag voldoende, graag buiten, minimaal een half uur. Beweging vermindert de stress in je lichaam. Ga iedere dag bijvoorbeeld de natuur in voor een boswandeling. De natuur zorgt ook voor meer rust in het lichaam. 

Slaap 
Zorg dat nachtrust prioriteit krijgt. Bijna iedereen heeft tussen de 7-9 uur slaap nodig per dag. Je lichaam laten weten dat het bijna bedtijd is kan helpen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een klein avondritueel voor jezelf te bedenken. Denk aan: een warm (voeten) bad, een boek lezen, wat simpele yoga of stretchoefeningen doen of mediteren. Het is het beste om een uur voordat je naar bed gaat, de tv uit te zetten en je telefoon weg te leggen. Het licht van de schermen geeft signalen aan je lichaam dat het nog dag is. Hierdoor komt je lichaam moeilijker in slaapstand.