De kracht van ademhaling

Zonder adem geen leven: ademhalen is dus letterlijk van levensbelang. Om te kunnen ademhalen, hebben we zuurstof nodig. Samen met vocht en voeding, zijn dit de belangrijkste componenten die onze lichaamscellen nodig hebben. Elke levende cel is een systeem op zich en hoe beter wij in deze behoeften voorzien, des te beter kunnen zij functioneren.

Als we zuurstof hebben ingeademd via onze longen, brengen rode bloedcellen dit naar alle delen van het lichaam. De zuurstof zorgt ervoor dat al onze organen kunnen werken en dat de lichaamscellen energie kunnen aanmaken. Een erg belangrijke taak dus! 

Ondanks dat het lichaam de ademhaling automatisch reguleert, zijn we wel in staat om deze te beïnvloeden. Vooral in tijden van stress, kun je meteen een verschil merken. Stress zorgt ervoor dat de hartslag omhoog gaat, je oppervlakkiger gaat ademen en je lichaam komt in overlevingsmodus terecht. De balans tussen zuurstof en co2 wordt dan verstoord. Zeker als de stress langdurig aanhoudt, kan dit leiden tot allerlei klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, slapeloosheid en spanning in het lichaam.

Veel mensen ademen gedurende de dag te oppervlakkig. Dat wil zeggen dat de adem hoog zit en voornamelijk via de borst plaatsvindt, in plaats van een diepe buikademhaling. Als je rustig en gelijkmatig ademhaalt, geef je je lichaam het signaal dat het veilig is en dat het mag ontspannen en herstellen. Het is beter voor de longen, vermindert stress en verlaagt de hartslag en spierspanning in het lichaam. Maar wat is een goede ademhaling?

Als je goed wilt ademhalen, kun je het beste door je neus inademen en door je mond uit. Probeer er daarnaast voor te zorgen dat je diep ademhaalt, helemaal naar je buik toe. Ook zijn het aantal ademhalingen per minuut van belang en is het het beste als ze zoveel mogelijk gelijkmatig zijn.

 

Tips voor genoeg zuurstof & een goede ademhaling

  • Beweeg voldoende. Dit zorgt ervoor dat je meer zuurstof kunt opnemen. 
  • Zoek iedere dag de buitenlucht op. Bv door het maken van een wandeling. 
  • Probeer langdurende stress te voorkomen en zorg voor genoeg ontspanning. 
  • Check een aantal keer per dag hoe je erbij zit en hoe je ademhaalt. Je kunt ook 1-2x per dag een ademhalingsoefening doen. Dit zorgt ervoor dat je veel bewuster wordt van hoe je ademhaalt.

    Deze simpele ademhalingsoefening duurt maar 3 minuten en zorgt er meteen voor dat je adem gelijkmatiger en dieper wordt.